top of page

Optimera ert brandsäkerhetsarbete
– allt om vårt kommande servicebesök

Vi vill tacka dig för att du har bokat ett årligt servicebesök för ditt brandskydd. Din trygghet och säkerhet är vår högsta prioritet, och vi ser fram emot att hjälpa dig säkerställa att din brandsäkerhet på din arbetsplats fungerar optimalt.

Under besöket kommer våra erfarna Brandsäkerhetstekniker/SBA-tekniker att noggrant inspektera och underhålla din utrustning och utrymning, så att du kan känna dig trygg i vetskapen om att du och din arbetsplats är väl förberedd vid en nödsituation.

 

Om du har några frågor eller specifika behov som du vill att vi ska ta hänsyn till under vårt besök, tveka inte att höra av dig.

Vi ser fram emot att träffa dig och bidra till en säkrare arbetsmiljö!

Vad vi gör vid årligt servicebesök

Vi jobbar rikstäckande och utför kontroll och underhåll tryggt enligt svensk standard och certifiering enligt SVEBRA (Svenska Brandsäkerhetsföretag).

Våra Brandsäkerhetstekniker utför kontroll/underhåll av ert brandskydd i enlighet med gällande lagar och rekommendationer. Vi hjälper er att upprätta systematiskt brandskyddsarbete/SBA med fokus på bästa möjliga brandsäkerhet med hänsyn till brandrisker i er specifika verksamhet. Alltid med trygghet som första prioritet.

Våra tekniker är certifierade

Vi står för trygghet.png

Vid ett servicebesök går våra Brandsäkerhetstekniker igenom följande:

service brandskydd

SBA (systematiskt brandskyddsarbete)

Vi ser över ert systematiska brandskyddsarbete (SBA) och följer upp om ni har upptäckt brister under era egenkontroller, som vi föreslår åtgärder för. Vi kan även hjälpa er att installera vårt digitala SBA-system som heter BUS (Brand och Utrymningssystem). För dig som redan har BUS uför vi en årlig revision i ert BUS.

Att förbereda inför vårt besök:
  • Att er Brandskyddsansvarig, Brandskyddskontrollant eller annan person med ansvar över brandsäkerheten på din arbetsplats finns på plats. 
HLR-kurs

Utbildning inom brand, utrymning och HLR

I samband med samtalet kring ert systematiska brandskyddsarbete ser vi även över erat utbildningsbehov. Ni har även möjlighet till att teckna en utbildningsplan där vi kommer regelbundet till er verksamhet och håller utbildningar för just erat behov.

Att förbereda inför vårt besök:
  • Se över när ni senast hade personalutbildning i brand, utrymning och HLR/Första hjälpen.
  • Se över vilka i personalen som i närtid behöver utbilda sig i brand, utrymning och HLR/Första hjälpen.
  • Att ansvarig för personalutbildningar finns tillgänglig på plats. 
utrymningsvägar

Utrymningssäkerhet

Vi går igenom utrymningssäkerheten; att utrymningsvägar/nödutgångar inte är blockerade samt att de är tillräckligt skyltade och försedda med hänvisnings-armaturer/nödljus i händelse av t.ex. strömavbrott vid brand. Vi kontrollerar att utrymningsplaner stämmer överens med verkligheten samt att återsamlingsplatsen är lämplig och korrekt angiven.

Att förbereda inför vårt besök:
  • Att er Brandskyddsansvarig, Brandskyddskontrollant eller annan person med ansvar över brandsäkerheten på din arbetsplats finns på plats. 
  • Se över framkomligheten så att våra Brandsäkerhetstekniker enkelt kan utföra kontroll/underhåll. 
  • Informera vår Brandsäkerhetstekniker om eventuella ombyggnationer sedan vårt senaste besök. 
underhåll brandsläckare nu swift

Kontroll och underhåll av brandskydd

Brandsläckare och annan släckutrustning

Brandsläckare och annan släckutrustning, som brandposter och brandfiltar, kontrolleras för att se till att de är i gott skick, rätt placerade och att tryck och kapacitet är tillräckliga. Vi utför även kontroll/underhåll av släcksystem till kök och fordon samt enklare larm.

Rökventilation

Vi går igenom rökventilationen för att säkerställa att de är fria från hinder och redo att aktiveras vid behov. Eventuella blockeringar eller tekniska fel åtgärdas direkt

Att förbereda inför vårt besök:
  • Att er Brandskyddsansvarig, Brandskyddskontrollant eller annan person med ansvar över brandsäkerheten på din arbetsplats finns på plats. 
  • Se över framkomligheten så att våra Brandsäkerhetstekniker enkelt kan utföra kontroll/underhåll. 
brandtätning

Brandtätning

Upptäcker vi att håltagningsarbeten är gjorda i brandceller föreslår vi att brandtätning ska göras för att byggnadens brandceller ska fungera; stå emot brand tillräckligt länge för att underlätta utrymning samt släckinsats för räddningstjänsten.

Att förbereda inför vårt besök:
  • Att er Brandskyddsansvarig, Brandskyddskontrollant eller annan person med ansvar över brandsäkerheten på din arbetsplats finns på plats. 
  • Informera våra Brandsäkerhetstekniker om eventuella arbeten som gjorts i byggnadens brandceller sedan vårt senaste besök. 
brandfarliga varor i verksamhet

Övriga brandrisker

I samband med att SBA-teknikern går sin rond försöker vi informera er om övriga brandrisker som ni kan ha i er verksamhet. Exempel på det kan vara branddörrar som inte stänger, felaktiga lås och vred, för långa gångavstånd till utrymningsvägar, hantering av brandfarliga varor m.m.

Att förbereda inför vårt besök:
  • Att er Brandskyddsansvarig, Brandskyddskontrollant eller annan person med ansvar över brandsäkerheten på din arbetsplats finns på plats. 
  • Informera våra Brandsäkerhetstekniker om eventuella brister som ni själva upptäck sedan vårt senaste besök. 

Vad kan du som Brandskyddsansvarig förbereda inför vårt servicebesök?

  • Samla dokumentation - Se till att ha all relevant dokumentation såsom brandskyddsplaner, tidigare inspektionsrapporter och eventuella protokoll från tidigare servicebesök tillgängliga. Förbered er även med att ta reda på när ni på företaget sist hade utbildning i brand, utrymning och Första hjälpen. Se även över vilka certifikat i Brandfarliga heta arbeten som behöver förnyas och om ni behöver nya tillståndsansvarig för hantering av eventuell Brandfarlig vara. 
     

  • Identifiera behov - Utvärdera eventuella områden eller utrustning som behöver särskild uppmärksamhet eller underhåll, baserat på tidigare inspektioner eller kända problem.
     

  • Tillgång till utrustning - rensa åtkomst - Se till att brandskyddsutrustning är tillgängliga och inte blockerade av föremål eller annat som kan hindra åtkomsten. Finns det brandskyddsutrustning på fordon som ska kontrolleras så se till att den utrustningen finns på plats vid bokad dag för servicebesök. Behövs det tillgång till nycklar etc. så informera vår tekniker om detta så att vår tekniker kan hämta ut dem på anvisad plats och tidpunkt. 

 

  • Förbereda frågor - Ha eventuella frågor och bekymmer du har om brandskyddet redo att diskutera med SBA-teknikern.

  • Uppdatera om förändringar - Informera oss om eventuella förändringar i lokalerna, såsom nya installationer eller ombyggnader som kan påverka brandskyddet.

  • Informera personal - Informera relevanta medarbetare om det planerade servicebesöket och eventuella åtgärder som behöver vidtas i förväg.

Genom att vara förberedd och ha all nödvändig information till hands kan du maximera nyttan av servicebesöket och säkerställa att brandskyddet är på topp.

_Z9A6250.JPG

Våra tekniker är certifierade

För att det ska vara tryggt att anlita oss

        SVEBRA certifierade brandsäkerhetstekniker

        SVEBRA certifierade utrymningsstrateger

        SVEBRA certifierade i brandgasventilation

IMG_0010.jpeg
iStock-1454182256.jpg

Hållbarhetsarbete

Alla bränder har stor miljöpåverkan

Vi på Hald & Tesch Brand bidrar till en bättre miljö genom att aktivt utbilda människor i hur man kan förebygga bränder. Vi strävar efter ett ökat miljömedvetande hos kunder genom att informera om olika produkters miljöpåverkan. Vid inköp för oss gäller miljökrav och kretsloppstänkande. Kraven gäller produkter och arbetsmetoder samt företagets kompetens.

Vi ska erbjuda våra kunder möjligheten till cirkulär återanvändning, att använda produkterna hela sin ”livstid” skapar en avsevärt mindre miljöpåverkan.

Vi är diplomerade enligt svensk miljöbas

Vår vision

”Hald & Tesch Brand ab´s kunder skall inte råka ut för några brandtillbud. Om så sker skall konsekvenserna bli minsta möjliga både ur ekonomiska och miljömässiga avseenden, detta tack vare rätt kunskap, rutiner och utrustning. Detta är vår nollvision.”

Vad säger våra lagar om brandsäkerhet, utrymning och Första hjälpen?

LSO, Lagen om skydd mot olyckor: (SFS 2003:778)

Alla företag och verksamheter ska enligt lagen om skydd mot olyckor arbeta med systematiskt brandskyddsarbete (SBA) och ha en utsedd brandskyddsansvarig. Den brandskyddsansvarige har ansvar att det utförs regelbundna kontroller av brandskyddet och att personalen får regelbunden brandskyddsutbildning och utbildas inom utrymning. 2 § Ägare och nyttjanderättshavare till byggnad eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

Arbetsmiljölagen 3 kap. 2§

Arbetsgivare skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Lokaler samt maskiner, redskap, skyddsutrustning och andra tekniska anordningar ska underhållas väl.

Arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1), Arbetsmiljöverket

I den gällande AFS:en finns en tydlighet när det gäller utrymningssäkerhet. Krav på nödbelysning för att utrymningen skall vara säker. Det är viktigt att all personal känner till hur de ska bete sig vid ett utrymningslarm. Den kunskapen får de bäst genom regelbundna utrymningsövningar. 90 § Arbetsgivaren ska se till att det finns rutiner för att alla arbetstagare ska kunna utrymma arbetsplatsen. Utrymningsövningar ska normalt genomföras så att arbetstagarna har aktuell kunskap om hur utrymningen ska ske. ​ 96 § Utrymningsvägar ska ha belysning som fungerar med tillfredställande säkerhet. En utrymningsväg där det krävs belysning för att utrymningen ska vara säker, ska ha tillräcklig nödbelysning för utrymning, om det är fel på den ordinarie belysningen.

Arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1), Arbetsmiljöverket

Med hänsyn till verksamhetens art, omfattning och de särskilda risker som finns skall det finnas tillräckligt antal personer, som kan ge första hjälpen, tillgängliga på arbetsstället. Åtgärder skall vidtas för att kunskaper och färdigheter i första hjälpen hålls aktuella.

Första hjälpen och krisstöd (AFS 1997:07) Arbetsmiljöverket

När det sker en olycka på arbetsplatsen måste det finnas kunniga personer som snabbt kan ta hand om de skadade. Utbildning i första hjälpen är därför ett krav. Ju större arbetsplats och risknivå desto fler personer behöver ha utbildning. Det är även viktigt att kunskaperna är aktuella och personalen behöver därför gå utbildning regelbundet.

ISO 14001 - Ledningssystem för miljö

I ISO 14001 finns det också krav på en grundläggande utbildning i det dagliga miljöarbetet, men här ställs det också krav på övningar i nödlägesberedskap. Nödlägesberedskap: Nödlägesövningar kan vara övningar i 1:a hjälpen, HLR, ABC, krishantering etc.

ISO 45001 - Ledningssystem för arbetsmiljö

ISO 45001ställer krav på utbildning i arbetsmiljö-systemet: grundutbildningen i arbetsmiljöarbetet ska minst innehålla en genomgång av: arbetsmiljöpolicy, arbetsmiljömål, arbetsmiljörisker och förebyggande åtgärder, relevanta arbetsmiljörutiner och vad som händer om man avviker från dessa samt agerande vid tillbud och olyckor.

Kontakta oss

Kontakta din SBA-tekniker direkt

Tack för ditt meddelande!

Alternativt använd kontaktformulär nedan

Läs mer om våra övriga tjänster samt följ oss på LinkedIn för nyheter och övrig information.

bottom of page